Lipoid nekrobiose (også kjent som necrobiosis lipoidica) er en relativt sjelden kronisk hudsykdom.
Diabetikere utgjør de aller fleste tilfellene (ca 75 %), og ses ved både type 1 og type 2 diabetes.
Tilstanden er vanligere blant kvinner (tre-fem ganger flere sammenlignet med menn), og den debuterer ofte i 20-30-årene.
Hudsykdommen ses som karakteristiske, velavgrensede og rødbrune flekker med sentral gulfarge og/eller sårdannelse. Disse flekkene kan være runde/ovale i form, eventuelt mer irregulære og sammenflytende. I kanten av hudforandringene ses ofte rødlige hudpartier som tegn på aktiv betennelse. Omtrentlig 1/3 av tilfellene av utvikler sår.
Lipid nekrobiose ses nesten alltid på leggenes framside, ofte på begge sider og nokså symmetrisk. En svært sjelden gang ses hudforandringene på øvrige kroppsområder (for eksempel hodebunn, ansikt og armer).
Tilstanden er i hovedsak kosmetisk skjemmende og gir som sjeldent smerter/plager. Kroniske sårforandringer kan derimot bli infiserte.
Diagnosen baseres på hudforandringenes utseende, ofte støttet av kjent diabetes diagnose. Ved usikkerhet rundt diagnosen er det aktuelt med biopsi (vevsprøve).
Årsaken er ukjent. Det er spekulert i hvorvidt endret blodsirkulasjon i hudens minste blodårer, en kjent komplikasjon ved diabetes, kan være av betydning. Mikroskopiske fettavleiringer kan også være bidragende.
I tråd med at tilstanden er sterkt assosiert med diabetes, bør pasienter med aktuelle hudforandringer gjennomgå diabetesutredning. Lipoid nekrobiose er også assosiert med overvekt, høyt blodtrykk, høye kolesterol verdier og stoffskifte sykdom.
Nåværende behandlingsalternativer består i all hovedsak av kortisonkremer/-salver, eventuelt injeksjoner i og under sår kantene.
Ved behov for langvarig behandling, eller ved svært tynn hud (atrofi), er det anbefalt å bruke betennelsesdempende kremer/salver som ikke inneholder kortison.
Foruten smørebehandlinger, får et lite utvalg pasienter tilbud om PUVA (en form for lysbehandling).
Hudforandringene er generelt vanskelig å behandle, og ofte kommer man ikke helt i mål. Leggenes framside er også et kjent problemområde med tynn og stram hud, der kroniske hudforandringer og sår bruker lang på å gro.
For å framskynde tilheling, samt forebygge kroniske leggsår, er det anbefalt å passe godt på huden (unngå skade, smøre med fuktighetskrem og bruke kompresjonsstrømper).
Lipoid nekrobiose har et ganske karakteristisk utseende. Hudsykdommen kan derimot til dels ligne på øvrige hudsykdommer, slik som granuloma annulare, kroniske leggsår og sarkoidose. Ved raskt utviklende sårforandringer må man også utelukke infeksjon og kreftsykdom i huden.