Skabb er en hudsykdom som skyldes den parasittiske midden, sarcoptes scabiei. De siste årene har det vært en økende forekomst av skabb. Det virker også som at midden har fått økt toleranse mot legemidlene. Dette, i tillegg til at behandlingen er kostbar, gjør at det er veldig viktig å følge behandlingsråd og saneringsråd nøye.
Om du er usikker på om du har skabb kan det være en fordel å få påvist skabb hos lege før behandlingsstart. Det å påvise skabb kan, selv for rutinerte leger, være vanskelig. Når du skal behandle deg bør/må alle dine nærkontakter behandles samtidig. Dette er viktig for å unngå risiko for skabb smitte. Med nærkontakter mener vi alle i samme husstand og evt. personer man har hatt seksuell kontakt med. De bør behandles samtidig selv om de ikke har kløe. Behandlingen deles i to; medisinsk behandling og sanering.
Skabb forsvinner ikke av seg selv – den skal alltid behandles!
Det anbefales to midler. Nix krem (permetrin) eller Benzybenzoat linement (33%). Disse er reseptfrie midler.
Begge kremene kan brukes hos barn under 6 år ned til 2 mnd, og kan kjøpes reseptfritt på apotek. Til barn under 2 år bør fortynnet liniment (Benzylbenzoat 15%) benyttes, og hodebunn og ansikt bør også behandles.
Kløen kan fortsette flere uker etter vellykket behandling. Dette skyldes at huden fortsatt reagerer på døde egg og midd i huden. Denne kløen blir av mange pasienter beskrevet som mindre intens enn den de hadde før de behandlet seg. Du kan smøre en middels sterk kortisonkrem mot kløen i tillegg til rikelig med fuktighetskrem uten parfyme. Sterk kortisonkrem fås på resept av lege.
Behandlingen regnes som svært effektiv dersom den gjennomføres på riktig måte. Anbefalingen er at man kan returnere til barnehage, skole og jobb dagen etter at første behandling er gjennomført
Dersom kløen fortsetter kan det være andre årsaker til at du klør enn skabb. Du kan lese mer om andre årsaker til kløe her.
Det kan også være at du ikke har blitt kvitt skabben, og du må behandle deg en gang til. Ved behandlingssvikt anbefales det et alternativt middel enn det man brukte først. Tablettbehandling som engangsdose kan i noen tilfeller være aktuelt, og denne behandlingen må du gjenta etter to uker.