Har du behandlet deg for skabb, men klør fortsatt? Hva kan årsaken være? Det kan være flere årsaker til kløe i huden.
Kløen kan fortsette etter at du har blitt kvitt skabben.
Det er vanlig at kløen blir svakere etter vellykket behandling, men du kan likevel fortsette å klø i flere uker etter behandlingen.
Kanskje er ikke behandlingen gjennomført på korrekt måte, siden standardbehandling er å smøre inn hele huden med en krem. Det er også mulig at skabben har utviklet motstand (resistens) mot behandlingen, men om det har skjedd er usikkert og omdiskutert. Du kan lese mer om hvordan bli kvitt skabb her
Du har «smittet» deg selv på nytt. Skabb kan overleve i tre dager utenfor huden. Kanskje har den overlevd i sengetøy, klær eller på et håndkle?
Du kan rett og slett ha blitt smittet på nytt. Kanskje du har møtt den du ble smittet av en gang til, og vedkommende fortsatt har skabb?
Det kan hende at du har eksem. Det er ikke alltid så lett å skille mellom eksem og skabb. Ved eksem er det ofte røde hudområder som flasser, mens ved skabb er symptomer typisk kloremerker og små væskefylte blemmer. Du kan lese mer om eksem her.
Det kan hende at du har elveblest. Elveblest gir sterk kløe og kan komme av seg selv. Det ser ut som små opphevede vabler i huden og hver enkelt vable forsvinner typisk etter et døgn. Ved elveblest (urtikaria) er det ikke kloremerker i huden. Du kan lese mer om elveblest her.
Du har tørr hud. For mye dusjing og såpevann kan gi tørr hud og kløe. Dette er særlig vanlig hos personer med allergier og om vinteren. Du kan lese mer om tørr hud her.
Du innbiller deg at kløen kommer av skabb. En av ti personer plages daglig med kløe av ulike årsaker. Bare tanken på kløe gir kløe i huden. Kløe er også «smittsomt» på den måten at om vi ser en person som klorer seg, så begynner mange av oss å klø. Kanskje du kjenner kløe nå som du leser dette? Hos noen personer kan dette gå så langt at de tror at de er smittet med skabb. Du kan lese mer om ulike årsaker til kløe her.
Den beste måten å vite sikkert om en person har skabb, er å plukke ut skabben av huden og deretter se på den i mikroskopet. Dette kan være vanskelig, fordi den er 0,3 mm stor og en smittet person har bare 10-20 stykker fordelt over hele huden. Det er hudleger som har mest erfaring med å finne dem.