Mange plages med tykk og hard hud som bygger seg opp spesielt til trykkpunkter på føtter. Vanligst ses dette på yttersiden av stortærne, tråputene under forfoten, ytterkant av fotsålene ved overgang stor- og lilletær, over de små tærne og spesielt ved hammertær samt på hæler. Liktorn eller ilke er hard hud til mindre trykkpunkter og gjør ofte spesielt vondt. Når huden på hæler blir tykk sprekker den ofte etterhvert.
Trykk og friksjon gir over tid tykk hud. Sko som ikke passer godt på foten eller rett og slett mye løping, gåing eller ballspill vil gjøre at huden fortykkes på utsatte områder. Noen har også feilstillinger eller spesiell form på fot og tær som gjør en mer utsatt for fortykket hud i områder. Det finnes også arvelige former for tykk hud i håndflater og fotsåler, såkalte keratodermier.
God sko som ikke «tar deg» på utsatte steder er viktig, men uansett vil mange ha behov for å redusere tykk hud på føtter. Det er flere tiltak som kan utføres selv hjemme. Fotfil brukes best etter at huden er mykgjort med fotbad noen minutter. Du trenger ikke ha noe i vannet, vann er nok i seg selv. Men vann i seg selv hjelper ikke alene. Det må etterfølges av filing og gjerne keratolytisk krem. Dette er kremer som inneholder løsende stoff som for eksempel karbamid i gjerne 10% til 50% konsentrasjon, propylenglykol eller salisylvaselin og fås kjøpt reseptfritt på apotek. Et tips er å ta på tett sokk etter smøring. Da øker effekten noe og man unngår å få fet krem rundt i huset eller i sengetøyet. Fotterapeut kan også hjelpe med sliping av den tykke huden dersom det er uttalt eller man ønsker hjelp med den tykke huden. Uansett metode for reduksjon av tykk hud så vil det vanligvis kreve vedlikeholdsbehandling med jevnlig stell av føttene som beskrevet over.