Skader i huden gir blødning og smerter. Noen ganger kan det komme en infeksjon i en hudskade. Etter at en skade er tilhelet kan det være et arr der, og da er huden litt hard og hvit. Skader kan også gi keloid, dvs. opphøyet og fortykket arr med smerte.
Huden består av flere lag. Skader i overhuden er vanligvis ukomplisert og det er typisk at disse kun går en millimeter ned i huden. Når skaden går ned i lærhuden vil det gi blødning og smerte, og vil vanligvis tilhele med arr. Hudskader kan ha en rekke årsaker. Kuttskader er vanligvis «rene» og vil lett tilhele. Bittskader fra dyr kan samtidig være infiserte med bakterier, og kan kreve tett oppfølging fra lege og antibiotikabehandling. Skrubbsår kan gi urene sår med for eksempel sand og asfaltpartikler i såret, og disse bør renses omhyggelig da dette kan gi en naturlig tatovering med varig farge i huden.
Ved overflatiske sår er plaster eller bandasje tilstrekkelig. Dette vil hjelpe å holde såret i ro, beskytte slik at det så ikke lett bli infisertmed bakterier og gi et varmt og litt fuktig miljø som vanligvis er gunstig. I tillegg kan en vurdere å bruke en reseptfri sårsalve som kan være med å rense såret. Sår bør som en hovedregel ikke ha for mye bevegelse, og for hyppig sårskift, vask og skifting av bandasjer er vanligvis ikke gunstig. Større hudskader bør sys. Som en grov regel kan en si at blødende sår over 1 cm vanligvis bør lukkes med sting. Helst bør en hudskade sys innen et par timer, for dersom det går over ett døgn, er såret blitt infisert og lukking av såret er vanligvis sent. Akutt sårbehandling med sying utføres typisk på legevakt. Sting fjernes etter 5-7 dager i ansiktet, og etter 10-20 dager andre steder på kroppen. Stivkrampevaksinasjon kan være aktuelt å gi forbindelse med hudskader.