Soppinfeksjon kan komme flere steder på foten, men aller vanligste er huden infisert mellom lilletå og 4. tå. Der vil huden være hvit fortykket eller rød, det kan komme små sprekker og det kan væske. Det klør. Fotsopp kan også være mellom alle tærne eller på fotsålen. Det kan også komme soppinfeksjon i negler.
Årsaken er smitte med en hudsopp, en såkalt dermatofytt. Dette er noe annet en gjærsopper (candida) som er mer vanlig i slimhinner i underlivet. Dermatofytter kan også infisere huden på kroppen, i lysken og hodebunnen. Soppen finnes trolig overalt, og en vil vanligvis ikke finne smittekilde. En tror at fotsopp ofte smitter fra felles garderober. Soppen kan smitte fra mennesker, fra dyr og en sjelden gang også fra jordsmonn (særlig i tropiske strøk). Soppen lever helt overflatisk i huden og vil ikke gi sykdom inne i kroppen. Sikker diagnose kan stilles dersom prøve sendes inn til laboratorium fra legekontoret, men er vanligvis ikke nødvendig ved fotsopp.
Soppkrem er vanligvis tilstrekkelig. Om det ikke fungerer, kan tabletter brukes. Neglsopp behandles vanligvis med tabletter eller neglelakk over lang tid.